Talija pod Bagdalom - Kruševačko pozorište (2)
Ivan St. Rizinger
Petak, 08. Mart 2019.

Prvi deo video snimka odnosi se na kruševačko pozorište i njegovom repertoaru i ukidanju od strane čelnika opštine 1959. godine. Zatim se opisuje osnivanje poluprofesionalnog pozorišta 1961. godine koje se ubrzo gasi, a vec 1962. godine osniva se novo u okviru Centra za kulturu pri Radničkom univerzitetu.

Radi se na adaptiranju Doma trgovačke omladine gde ce se useliti pozorište po projektu arhitekte Predraga Vertovšeka. Odlukom Saveta Radničkog univeziteta doneta je odluka o izdvajanju i osamostaljivanju pozorišta, 24. januara 1969. godine upisano je u registar Okružnog suda u Kragujevcu. Prvi upravnik je bio Momir Bradić.

Pozorište je dalo veliki doprinos povodom obeležavanja 6 vekova Kruševca sa nekoliko predstava 1971. godine.

Opisuje se, takođe, razvoj i aktivnosti pozorišta i saradnja sa velikim brojem čuvenih reditelja i glumaca. Zatim se opisuje razvoj Kruševca u svim sferama, kao i ustanove koje su od izuzetnog značaja za sam grad. Novo zdranje teatra otvoreno je 28. juna 1991. godine. 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E