Kruševačke "Varošarije" iz 1989.
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 24. Jun 2024.

Krajem "starih dobrih vremena", pred odjavu '80-tih godina prošlog veka, televizije Beograd i Novi Sad zajedno su kreirale i realizovale nekoliko godišnjih serijala pod nazivom "Varošarije". U svakoj od epizoda predstavljan je po jedan grad, a 1989. tako red dođe i na "grad gospodstva mi" - Kruševac.

U emisiji se pojavljuju sve sami ovdašnji bardovi: Rada Savićević, Đuza Stojiljković, Ljuba Stepanović (Stevka Božurevka), Zvonko Roker Milenković, Zoran Simjanović, Radojka Živković, Mija Knežević Knez, Ljiljana Toković, akustičarska grupa Život, Radule Anđelković, Pavle Aksentijević... predvođeni zavičajnim a nerazdvojnim tandemom novinara - scenarista: Dragutinom Karlom Minićem i Anastasom Hardijem Nešićem. Valja naglasiti da je, na kraju ciklusa, upravo emisija o Kruševcu proglašena za najbolju. U narednom periodu objavljivaćemo, na stranici Bagdale, segmente iz ove kapitalne epizode... Za početak - špica sa muzikom Laboratorije Zvuka na kojoj se vidi kako je izgledao centar grada pre gotovo tri decenije i uvodna dobrodošlica naše "majka Vuke" - Rade Savićević. Emisija je sačuvana i dostupna javnosti zahvaljujući velikom entuzijasti i zaljubljeniku u ovaj kraj - Miši Stojadinoviću.

Komentari

Poslao Dragan Rašković (nije potvrđen) u

Po zahtevu tadašnjeg predsednika Opštine, javio sam se oko 9 h (sredina marta meseca 1989. godine). Na sastanku u kabinetu Predsednika. uz prisustvo i učešće i Dragomira Lazića - Đurice, dat mi je dopis TV Novi Sad koji se odnosi na koncept emisija Varošarije i rečeno da u roku od 2 sata donesem sačinjeni Predlog programa za Kruševačke varošarije. Dakle, u naznačeno vreme stigao sam u Kabinet i izložio svoj predlog. Mogu da napomenem da sam izvesnu pomoć imao od strane tzv. Istraživačke ekipe (Ljubiša Popović, Mira Deljanin, Antonije Stefanović). Predstavljanju Predloga (oko 12 h) prisustvovali su, pored Predsednika i Đurice Lazića, Karlo Minić, Hardi Nešić i predstavnik TV Novi Sad (mislim da je reč o jednom od direktora - Kosanović). U Predlogu su bilenaznačene gotovo sve sekvence koje će se kasnije naći u scenariju i biti u sadržaju Varošerija koje su gledaoci mogli da vide oko Vidivdana 1989. godine. Naravno, uz potpunu saglasnost svih prisutnih da je ''to ono što se traži'', izrada scenarija a prema prihvaćenom konceptu poverena je Hardiju i Karlu: posle nekih 20 dana dobio sam primerak scenarija - radi davanja mišljenja- i taj scenario i dan-danas imam. Snimanje je proteklo u najboljem redu: TV-ekipi je svakodnevno pomagao Ćesa (Desimir Zdravković) a veči broj epizoda tokom njihovog snimanja propratili smo tadašnji Predsednik i ja. Kao što je poznato Varošarije iz Kruševca su proglašene (glasovi gledalaca) za naj...Varošarije u 1989. godini: bila mi je čast da u ime Grada Kruševca primim to priznanje u toku emitovanja Varošarijada sa Petrovaradinske tvrđave. U tom programu (septembar 1989) izvedene su najuspelije sekvence iz pojedinih emisija t.g. Priznanje je dugo krasilo prostorije sekretara Predsednika...Inače, imam kompletan snimak naših Varošarija i ustupao sam ga RTV Kruševac koja ih je za proteklih 28 godine emitovala - reprizirala više puta. Napominjem da Varošarije imaju danas i izuzetan dokumentarni značaj (ljudi, objekti, zbivanja). Nažalost, među nama više nisu: Đuza, Rada, Ljilja Toković, Radojka, Ljuba Stepanović, Radule Anđelković, Mija Knez, Čkalja, Ljubiša, Toni, doktorka Ilić, Predsednik, Đurica, Ćesa, Stepić, Grof...Mislim da sam ovo napisao i kao dužno sećanje na ove ljude...Pozdrav, R.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E