Zlatko Manojlović - čarapanski gospodar gitara
Ivan St. Rizinger
Sreda, 27. Septembar 2023.

Legendarni srpski i jugoslovenski gitarista Zlatko Manojlović, autor besmrtnih tema "Šošana" i "Jednoj ženi", rođen je 1951. godine u prestonom gradu Kruševcu. 

Kao petnaestogodišnjak, 1966. godine sa svojom kompozicijom pobeđuje u emisiji Radio Beograda "Studio VI vam pruža šansu".

Tri godine kasnije (1969.) Branko Marušić Čutura ga poziva u obnovljene Džentlmene.

Po prestanku rada ove grupe, osniva sastav Fleš, a zatim 1972. godine on i Čutura pokreću grupu Dah koja postiže velike uspehe., posebno velikim međunarodnim hitom "Šošana".

 

Tokom 1975. godine sviraju u zemljama Beneluksa pod imenom Land gde objavljuju dva singla i LP.

Početkom 1976. godine Manojlović odlazi u JNA i tada grupa prestaje sa radom.

Tokom boravka u vojsci, u Ljubljani, snima dupli singl sa četiri pesme od kojih instrumental "Jednoj ženi" postaje vrlo slušan i do danas ostaje prepoznatljiva uvodna tema legendarnog Noćnog programa Radio Beograda.

Dah, 1974.

Po povratku iz vojske, novembra 1977. godine osniva heavy metal trio Gordi, ali paralelno snima i solo ploče.

LP "Zlatko i njegove gitare" objavljen 1980. godine donosi devet instrumentala koje je sam komponovao i obradu "Nuages" jazz gitariste Đanga Renarta (Django Reinhardt).

U instrumentalima kreće od španskih tema, minijatura sa prizvukom folklora, do mekšeg funk zvuka.

Godine 1983. snima LP "Jednoj ženi" koji na MIDEM festivalu u Kanu odabiraju iz firme Toshiba EMI i objavljuju ga na japanskom, ali i drugim zapadnim tržištima. Ploča se pojavila u ediciji Nexus, u okviru koje objavljuju najoriginalnije ploče izdate van Japana.

 

Godine 1984. Manojlović ponovo odlazi u inostranstvo i kao studijski muzičar učestvuje na snimanju oko pedeset ploča.

Sa Minhenskim simfonijskim orkestrom 1993. godine snima ploču "MSSO - Pop Goes Classic" za nemačku firmu Polystar.

Potom takođe u Nemačkoj objavljuje CD "Blue Heart". Ploča "Zlatko", objavljena u Jugoslaviji 1995. godine, donosi pored njegovih tema i obrade "Layla" Erika Kleptona, "Strawberry Fields" The Beatles, "I'm Not In Love" sastava 10CC i druge. Na toj ploči je obnovljena verzija instrumentala "Jednoj ženi".

U nekoliko tema Manojlovića je pratio Simfonijski orkestar iz Minhena. Sa drugom suprugom Izoldom Barudžijom (ex Aske) 1996. godine objavljuje ploču "Vox" na kojoj je autor muzike, dok su tekstove oboje radili.

Krajem 1997. godine objavljuje još jednu instrumentalnu ploču "Zlatko". Manojlović je radio produkciju druge ploče grupe Galija i CD grupe Ruž "No. 4" na kome je komponovao većinu materijala.

Godine 1984. preselio se u Nemačku gde je sarađivao sa Santanom, Tinom Tarner, Filom Kolinsom, Natali Kol i Erosom Ramacotijem. Bio je angažovan i kao jedan od kompozitora u filmu o Indijani Džounsu. Radi pod umetničkim imenom Zed Mitchell.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E