Autor fotografije: 
Stevan Kragujević
Vera Belogrlić - divna Dragomirova unuka
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 09. April 2020.

Vera Belogrlić je rođena 11. aprila 1926. godine u Kruševcu. Bila je srpska rediteljka televizijskih filmova i serija, prvenstveno namenjenih deci. Najšira publika pamti je kao koautora čuvene televizijske serije za decu „Na slovo, na slovo”, za koji je dobila i Sterijinu nagradu za dramaturgiju 1970. godine.

O svom kruševačkom detinjstvu i sećanju na dedu jednom je ispričala: - Postojao je jedan deka Dragomir J. Petković iz Kruševca. Pripadao je 19. veku. Rođen je 1871. pod Rudnikom, sišao u grad i postao učitelj. Sa četrdeset godina prekida se njegova služba, njegovo neposredno drugovanje s decom. Ulazi u finansijsku struku. Postaje predsednik grada Kruševca i počinje da štiti prosvetu. Taj deka prosvetar, radoznali, strpljivi i uporni čovek, bio je moj prvi i najodgovorniji vaspitač. Dao mi je vreme, ljubav i znanje. To su i danas za mene tri najvažnije kategorije.

Završila je Akademiju za pozorište, film i radio u Beogradu. Pored rada na predstavama za decu, kao i ploča za decu u izdanju PGP RTS, bila je angažovana kao predsednik Doma pionira i Osnivačkog odbora „Radost Evrope”, član saveta pozorišta „Duško Radović”, „Politikinog Zabavnika”...

Preminula je 8. juna 2015. godine u Beogradu.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E