Uspomene: Dokumentarni film o Kruševcu iz 1971.
Ivan St. Rizinger
Sreda, 26. Jun 2024.

Decenijama je vladalo uverenje da je čuveni dokumentarni film, snimljen i emitovan na Televiziji Beograd 1971. godine, povodom šest vekova osnivanja Kruševca, nepovratno izgubljen negde po nepreglednim arhivskim depoima.

Film je urađen tada na profesionalnoj 16 milimetarskoj traci, a posebno dragocen njegov segment je pojava Miodraga Petrovića Čkalje kao naratora, u tom trenutku ubedljivo najpopularnijeg jugoslovenskog glumca. Bio je to vremenski tesnac između dve njegove možda i najkapitalnije televizijske serije - "Ljubav na seoski način" i "Kamiondžije".

Pre nekoliko godina kruševački entuzijaski uspeli su da pronađu određene delove filma i sastave ova 22 minuta čistog celuloidnog blaga. Na njima se mogu prepoznati mnogobrojni znameniti delovi grada iz tog doba, koji su izuzetno retko, do najnovije eksplozije tehnologije, filmski ovekovečavani, kao i neki tada značajni gradski likovi. Uz to možete uživati i u jedinsktvenim snimcima okoline - Jastrepca, Bagdale...

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E