Svetolik Skale Mitić - još jedna podbagdalska legenda
Ivan St. Rizinger
Sreda, 13. Oktobar 2021.

Vele da je mršavi dečak Skale istekao u veliki svet iz porodičnog doma koji se nalazio na jedva stotinak metara od Spomenika, kad se krene put Bagdale - pa sa leve strane. Nostalgičari i ljubitelji ozbiljnih dokumentarnih televizijskih programa, rađenih nekada na TV Beograd, koji pomno prate "Trezor" najčešće će se sresti i uživati u nekoj od njegovih bezbrojnih autorsko-voditeljskih kreacija...

Svetolik Skale Mitić rođen je 23. maja 1923. u Kruševcu. U Drugi svetski rat ušao kao ilegalac-skojevac, dve godine proveo u nemačkom logoru za prevaspitanje omladine, izašao iz rata kao politički komesar partizanske čete. Studirao književnost, ali se opredelio za film. Od 1946. u "Filmskim novostima" urednik i dokumentarista; sa pojavom televizije među pionirima novog medija. Prvog televizijskog dana, 23. agusta 1958. bio je dežurni urednik na programu i vodio prvi TV intervju sa gradonačenikom Đuricom Jojkićem, direktorkom Beogradskog sajma Olgom Divac i predstavnikom Ministarstva za poljoprivredu.

Nekoliko godina radi kao skupštinski izveštač, nekoliko godina uređuje nedeljni dnevnik Sedam dana. Realizuje dokumenatarnu seriju Vremeplov sa više od dve stotine emisija, isto toliko emisija serije Krug aktuelno-dokumentarnog žanra. Kada je u Informativnoj redakciji uvedeno da umesto spikera - novinari vode TV dnevnik - nekoliko godina i on voditelj. Urednik je ili autor još mnogih dokumentarnih serija, pa i posle penzionisanja 1986. godine: S kamerom kroz svet, Ti dani, te godine, 20 miliona, Naše vreme, U slici i reči, To je to, Link, Kamera pamti. Dobitnik je Nagrade za životno delo RTB, dve Godišnje nagrade UNS-a, Nagrade za životno delo UNS-a i Saveza novinara Jugoslavije, Povelje Jugoslovenske kinoteke... Umro je u Beogradu 1. aprila 2008. godine.

U filmografiji ima zabeležen i naslov: Četrnaesti oktobar - Kruševac (Documentary short) (story) 1985

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E