Šta je Elodija stavila u temelj Spomenika?
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 02. Oktobar 2023.

Ko je bila Engleskinja koja je prva pesme Kosovskog ciklusa prevela na engleski jezik i rukopis prevoda stavila u temelj kruševačkog Spomenika kosovskim junacima?

Elodija Mijatović, rođena Loton, živela je u Bostonu pedesetih godina 19. veka i radila u advokaturi abolicionističkog pokreta. Godine 1864. udala se za čuvenog srpskog diplomatu i političara Čedomilja Mijatovića, i sa njim živela u Beogradu gde je kupila kuću sa velikom baštom, kasnije poznatom i kao vila Loton. 

Elodija Mijatović ostaće upamćena kao spisateljica i prevodilac srpskih knjiga na engleski jezik. Snažno je propagirala srpske interese u Evropi i 1872. godine u Londonu je objavila „Istoriju moderne Srbije“, a potom i „Srpski folklor“ 1874. godine. 

Osnovala je beogradsko Udruženje žena i bila počasni član Dobrotvornih Zadruga i Saveza Srpkinja, koji su objavljivali u časopisu „Ženski svet“. 

Početkom 20. veka Elodija Mijatović je bila prva i jedina koja je u NJujorku prevela na engleski jezik deset srpskih narodnih bajki. Posebno je značajan njen prevod pesama iz Kosovskog ciklusa i pokušaj da sve pesme ujedini u celovitu nacionalnu baladu. 

Čedomilj Mijatović

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E