Spomenik srpskim ratnicima kraj Fontane
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 05. Oktobar 2023.

Grad Kruševac u oktobru obeležava datume kada je oslobođen od okupatora u Prvom odnosno Drugom Svetskom ratu. 15. oktobra 1918. godine Kruševac je oslobođen od Austougarske monarhije i njenih saveznika.

Kruševac je u oba Svetska rata prošlog veka oslobođen u oktobru, u Prvom 15. oktobra 1918, i Drugom 14. oktobra 1944. godine.

Brzim prodorom srpske vojske sa Solunskog fronta koji je otpočeo 15. septembra do 1. novembra oslobođena je cela zemlja od Austrougarske monarhije i njenih saveznika. Srbija je od 1914. godine do kraja rata imala velike  gubitke. Bez roditelja je ostalo preko 500 hiljada dece a mnogi su iz rata izašli kao invalidi.

 

Spomenik srpskim ratnicima na Fontani u Kruševcu, postavljen je 1993. godine, u sećanje na događaje iz Prvog svetskog rata. Napravljen je u obliku krsta sa četiri „S“. Na delu prema spomeniku Kosovskim junacima nalazi se  Srpski vojnik u narodnom odelu, simbol seljaka- ratnika, a sa druge majka sa blizancima u naručju, simbol brzog oporavka. Sa strane su likovi istorijskih ličnosti iz vremena Prvog svetskog rata. Kamen temeljac spomenika je postavljen 1. decmbra 1988. godine, povodom 70-godišnjice proboja Solunskog fronta. 

Spomenik je odliven u bronzi i delo je Dragana Dimitrijevića, akademskog vajara iz Beograda.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E