Silvana, Mirjana i Rade otišli su pre 45 godina
Ivan St. Rizinger
Nedelja, 10. Oktobar 2021.

Danas se navršava 45 godina od smrti legendarne Silvane Armenulić, njene sestre Mirjane Bajraktarević i Radeta Jašarevića, čuvenog violiniste iz Kruševca, tadašnjeg šefa Narodnog orkestra RT Beograd. Nesreća se dogodila 10. oktobra 1976. na autoputu Beograd – Niš, kod mesta Kolari, a oni su se vraćali s koncerta iz Aleksandrovca. 

Jašarević je pao u dijabetičku komu za vreme vožnje automobila, nije znao da je bio dijabetičar. Silvana je spavala na zadnjem sedištu, a Mirjana je sedela na mestu suvozača.

Veliki umetnik narodne muzike, dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda, violinista Miodrag-Rade Jašarević rođen je 1916. godine u Kruševcu. Počeo je da svira violinu u petoj godini, da bi svoju dečačku strast kasnije pretvorio u životni poziv.

Toma Zdravković, Silvana Armenulić i Rade Jašarević

Dolaskom u Beograd, njegov talenat je zapažen. Upisao je muzičku školu, zatim i Muzičku akademiju. Kada je Radio Beograd, 1947. godine, raspisao audiciju, Rade je primljen u Zabavni orkestar, da bi naredne godine prešao u Veliki narodni orkestar, na čijem čelu je bio Vlastimir Pavlović Carevac. Kada je Carevčeva violina zauvek zaćutala 1963. godine, Rade Jašarević stao je na čelo Narodnog orkestra Radio Beograda.

Vrsnog umetnika se sećaju gosti koncerta: Predrag-Cune Gojković, Branko Belobrk, Božidar-Boki Milošević, Merima Njegomir i Branimir-Bane Đokić, šef Narodnog ansambla RTS-a.

Uz taj ansambl, na koncertu su nastupili: Darko Lazić, Marija i Marina Gobović, Jordan Nikolić, Snežana Đerdan, Slobodanka Stoiljković, Raša Pavlović, Biljana Sečivanović, Ljuba Lukić, Čeda Marković, Vera Nešić, Usnija Redžepova i Marinko i Nikola Rokvić... 

Oktobra 1976. godine, u teškoj automobilskoj nesreći, koja se oko 21,15 časova dogodila na magistralnom putu Beograd-Niš, poginule su pevačice narodne muzike Silvana Armenulić (37) i Mirjana Barjaktarević (26), kao i popularni estradni umetnik, maestro na violini i šef Narodnog orkestra Radio Televizije Beograd, Miodrag Jašarević (60).

Automobil "ford granada", kojim je upravljao Jašarević, pri brzini od preko 130 kilometara na sat, iz neobjašnjivih razloga je skrenuo i udario u kamion "FAP", koji se kretao svojom trakom iz suprotnog pravca. Sahrani Silvane i Mirjane prisustvovalo je preko 30.000 Beograđana. Zbog "revolucionarne borbe protiv šunda i novokomponovane muzike", nadahnuta zaključcima Kongresa kulturne akcije, iz Televizije Beograd tada niko nije prisustvovao tom tužnom činu. Dve decenije kasnije, konstatujemo da su sve snimljene pesme Silvane i Mirjane, a pogotovo briljantni Jašarevićevi instrumentali, nalaze se u evergrin arhivima narodne muzike RTS-a.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E