Reklam Band: Kad „Hojra“ se orila Bagdalom
Restoran Bagdala
Utorak, 25. Jun 2024.

Sastavljen od tada najpopularnijih mladih muzičara Kruševca (možemo ih nazvati i prvom ovdašnjom super grupom) sredinom '80-tih je Reklam Band prosto kreativno i energetski eksplodirao, nižući seriju zaraznih pop rok pesama koje su, brzinom svetlosti postajale ovdašnji neprolazni hitovi - Pahulje, Hojra, Samo ti... Tada se činilo, naročito 1985. godine, da im ništa ne može stajati na putu ka svejugoslovenskoj popularnosti.

Tada, u studiju na Dedinju, snimaju prve demo snimke (jedine sačuvane), a za vreme trajanja „Svečanosti slobode“ na Slobodištu glavni akteri su i prvih kruševačkih video spotova, načinjenih u Hotelu „Rubin“, u produkciji Kino kluba Beograd, koji su se danima vrteli na takođe prvoj internoj televiziji ovdašnjoj. Kada su i ona najpomnija sećanja na ta vremena neumitno počela da blede iznenada je iz nekih zagubljenih kutija isplibvao ovaj dragulj kruševačke muzičke istorije, a njegovo otkrivanje čuveni Marinko opisao je prosto: - Snimak pronađen na VHS kaseti 31 godinu kasnije.

Bila su to vremena kada su tinejdžeri, uz akustične gitare, čitave tople, letnje večeri provodili po retkim bagdalskim klupama „lajući na mesec“, pevajući zaljubljeno ex YU standarde, u koje su se zarazno uvlačile i pesme Reklam Band-a.

Naredne, 1986., „fantastična četvorka“ - Dragan Marinković Marinko (vokal i bas gitara), Branimir Jovanović Braca (gitara i vokal), Miki Petković (klavijature i vocal) i Jovan Petrović (bubanj) nastupa i na istorijskom koncertu ispred Doma sindikata, uz bok Ekatarini Velikoj (koja upravo tada objavljuje antologijski album “S vetrom uz lice”) i Električnom Orgazmu (takođe nošenim uspehom novog albuma “Distorzija”). Valja pomenuti još jedan ovdašnji sastav koji je zasvirao na toj veličanstvenoj manifestaciji rokenrola – Maglu, koja je u to vreme takođe zavređivala kultni status.

 

 

Reklam band je za tih nekoliko godina postojanja ubeležio veliki broj nastupa i iznenada, bez pravog objašnjenja i bez ostavljenog i jednog diskografskog nosača zvuka iza sebe, nestao sa scene.

Draganu Marinkoviću Marinku je Reklam Band, kao vrsnom pop rok autoru, nakon Raporta i Alise bio poslednji muzički pokušaj da se ostvari u ulozi blokbaster tekstopisca i kompozitora, nastaviće do dana današnjeg da se penje na scenu ali pre svega kao vrstan glumac Kruševačkog pozorišta…

Jovan Petrović će nakon ove priče nastaviti svoje multiumetničke aktivnosti (slikar, glumac, producent, autor muzike) a kao bubnjar ostaviće trajni trag kroz opuse grupa Kum, Maske Dr Jobeca, Le Svraka Bizarre, Oružjem Protivu Otmičara, Minstrel, Kristali. Danas živi u Beogradu…

Branimir Jovanović znan i kao Braca Levi, jer je postao čuven po jedinstvenom, obrnutom sviranju gitare učestvovaće još, uz Jovu, u stvaranju antologijske muzike za predstavu “Epitaf za M.” Teatra ZA i nešto kasnije se povući iz aktivnog bavljenja rokenrolom, mada će zauvek ostati upamćeni i njihovi zajednički, svakogodišnji nastupi 8. decembra u tadašnjem Domu omladine, u znak sećanja na velikog Džona Lenona…

Miki Petrović takođe je, za svojim klavijaturama, dobro poznat kruševačkoj publici svih ovih godina – teško se može naći takav doktor za dušu, najpre u paru sa Bokicom Stojanovićem, a kasnije uz virtuoznog Stevana Vojnova...

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E