Radmila Živković - diva s početka Balšićeve
Ivan St. Rizinger
Petak, 14. Januar 2022.

Jedna od najvećih heroina savremenog srpskog glumišta, Radmila Rada Živković, rođena je 14. januara u Kruševcu.

Stasavajući u Kruševcu pored crkve Lazarice, čuvena umetnica otisnula se u Beograd sa snovima da upiše glumačku akademiju, a raskošni talenat doneo joj je upečatljive uloge u filmovima Naivko, Sok od šljiva, Uvek spremne žene, Variola Vera, Još ovaj put, Poltron, Kuduz, Sabirni centar, Već viđeno, O pokojniku sve najlepše, Zona Zamfirova kao i uloge u hit serijama Sivi dom, Srećni ljudi, Stižu dolari, Ulica lipa. Ipak, ovu prvakinju drame Narodnog pozorišta koju publika najradije pamti po ulozi Živke Popović u kultnoj predstavi Gospođa ministarka, lovorike slave nikada nisu zanimale. Ipak, dobitnica je prestižnih glumačkih priznanja - Zlatne arene u Puli i Carice Teodore u Nišu. 

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao pozorišna glumica ostvarila je uloge na scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, u Zvezdara teatru, a 20 godina je član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Vlasnica je nagrade „Milivoje Živanović", a najveći uspeh u karijeri zabeležila je 6. februara 2005. godine, kada joj je uručena nagrada „Žanka Stokić" koju su pre nje dobile Svetlana Bojković i Milena Dravić. Ovo prestižno priznanje dobila je za ulogu Živke Popović u predstavi Gospođa ministarka u režiji Jagoša Markovića, koju sa uspehom igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnica je i Nušićeve nagrade za životno delo glumcu - komičaru 2015. godine, koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu Nušićevi dani u Smederevu.

 

 

Iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu, glumicu, a udata je za Dragana Mihajlovića. A o svom odnosu prema rodnom gradu nedavno je rekla: - Znate kako se kaže, niko nije prorok u svom selu. Ali ja ću i dalje reklamirati Kruševac za džabe, što činim već 40 godina.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E