Česma Cara Lazara - snimak iz 1924. godine
Rada Savićević o kruševačkim česmama
Ivan St. Rizinger
Sreda, 24. April 2024.

U Kruševcu ima 14 javnih česmi. Nekada su one imale veliki značaj, jer se grad sa njih snabdevao vodom za piće, a danas se pojedine koriste za osveženje, a neke i kao turistička atrakcija. 

U ovom kratkom segmentu "Varošarija" legendarna Radmila Savićević je na Velikoj česmi progovorila koju o značaju tih drevnih staročaršijskih objekata u životima svih onih koji su rođeni u gradu pod Bagdalom. Gradske česme koje su povezane na vodovodnu mrežu koriste se za piće i različite su zavisno od ambijenta gde se nalaze. Neke su građene od kamena peščara i betona, a pojedine od metala i mermera.

 

 

Stare turske česme u prošlosti su bile i mesta okupljanja Kruševljana, pre svega žena. One su tu, osim zahvatanja vode i ispiranja rublja, razmenjivale porodične i gradske vesti. Uz jednu od njih, Veliku česmu, bilo je sagrađeno tursko kupatilo, jedan od retkih materijalnih tragova kulture iz vremena turske vladavine. Svoj društveni značaj česme su počele da gube u prvim godinama dvadesetog veka, kada su se pojile sakađije, profesionalni raznosači vode.

Za kvalitet vode na gradskim česmama brinu Zavod za javno zdravlje i Gradski vodovod, a za održavanje Javno-komunalno preduzeće. Duž starog gradskog puta, još u Srednjem veku, za vreme turske vladavine, sagrađeno je šest česmi koje nisu za piće već su deo turističke ponude grada.

Iako Kruševac ima kvalitetnu vodu za piće, mnogi meštani stare čaršije svakodnevno koriste i arterijsko izvorište kod Famove kapije.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E