Milićevo "Obretenje Lazarevo"
Ivan St. Rizinger
Sreda, 26. Jun 2024.

Zidna slika "Obretenje Lazrevo" nalazi se u holu Doma sindikata na Trgu kosovskih junaka, na prostoru od 40 m² i rad je čuvenog slikara Milića od Mačve. Otkrivena je 27. juna 1971. godine, povodom proslave "Šest vekova Kruševca".

Izvedena tehnikom "al seco", ova zidna kompozicija inspirisana je stihovima narodne pesme "Obretenje glave kneza Lazara", koja govori o kneževom stradanju na Kosovu i njegovom vaskrsnuću.

Izvedena u maniru nadrealističkog slikarstva, sa insistiranjem na narativnosti detalja, karakterističnim za likovni izraz ovog autora, predstava kataklizmičnog urušavanja crkve, iz koje na panju izranja glava Kneza ovenčana oreolom mučeništva, i stilizovana Nova Ravanica, simbolično ukazuju na snagu vere i požrtvovanost vladara.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E