Kruševački "Sokolski dom"
Ivan St. Rizinger
Utorak, 14. Novembar 2023.

Sokolski dom je spadao u najlepše objekte ove vrste u Srbiji. Sazidali su ga novčanim prilozima Kruševljani, članovi i saradnici Sokolskog društva. 

1928.g.- Članovi i počasni članovi Uprave Sokolskog društva u Kruševcu, odn. članovi Odbora

Kamen temeljac je udaren 1927., a osvećenje novog doma obavljeno je na Duhove 1928. godine. Uz salu za vežbanje bila je galerija i pozornica na kojoj su, sve do posle Drugog svetskog rata, izvođene dramske predstave i druge značajne priredbe Kruševca. 

Sokolana je srušena 1971. godine, prilikom uređenja Lazarevog grada i postavljanja spomenika knezu Lazaru, u okviru proslave "Šest vekova Kruševca".

Osvećenje temelja Sokolskog doma

Kruševačka organizacija "Sokola" bila je odlično organizovana i ubirala je uspehe na gradskim, državnim ali i međunarodnim takmičenjima (slet u Pragu). Nastupala je i prilikom jubileja, parada, spektakala, npr. proslave 550 godina od Kosovske bitke 1939. 

Sportske veštine kruševačkih Sokola bile su poznate širom Kraljevine pa i Evrope.

Priznanica je vlasništvo dr Milutina Tasića.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E