Kruševački "Sivi dom" zauvek
Ivan St. Rizinger
Petak, 01. Septembar 2023.

Antologijska domaća serija „Sivi dom“ snimana je pre 38 godine, u podnožju Bagdale, u kruševačkom Vaspitno-popravnom domu, koji će za mesec dana obeležiti sedamdeset i pet godine postojanja.

Radnja serija se bavi upravo životom štićenika u Vaspitno popravnom domu za decu i omladinu u Kruševcu. Autori serije bili su scenarista Gordan Mihić i režiser Darko Bajić, a pored Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Miše Janketića, Đurđije Cvetić, Bore Todorovića, Žarka Radića i rođene Kruševljanke Radmile Živković, glumili su i tada mladi glumci, kojima su ovo bile prve veće uloge: Žarko Laušević, Mima Karadžić, Branko Vidaković, Zoran Cvijanović, Nikola Kojo, Mirjana Joković… 

Statisti u ovom epskom serijalu od 12 epizoda bili su učenici prvog i drugog razreda tadašnjeg Obrazovnog centra „Veljko Vlahović“, odnosno Tehničkog školskog centra, dok su epizodne uloge, uglavnom čuvara, dodeljene tadašnjim glumcima Kruševačkog pozorišta (Miodrag Đorgović, Toma Trifunović, Biljana Jocić... I danas se pamti upečatljive role Jezerkića, koju je maestralno odigrao, tada učenik prvog razreda TŠC-a Saša Malinić, kao i Snežane Obradović - Boranije. 

Fotografije iz serije uglavnom su snimili Jaša Josimović i Kamenko Pajić. Autori muzike bili su članovi već pomalo zaboravljene rok grupe Far, koji su i glumili u seriji.

Priča se da je putujući sa Kopaonika Slobodan Penezić Krcun na periferiji Kruševca uočio napuštenu zgradu i naredio da se tu sagradi vaspitno-popravni dom za maloletnike. Prvi štićenici su u Kruševac stigli 11. juna 1947. sa Ade Ciganlije, a maloletnik zaveden pod rednim brojem jedan bio je 16-godišnji Pavle Milošević, koji je u dom upućen zbog krađe očevog dvogleda.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E