Kad je Šarl Aznavur "pokorio" Kruševac
Ivan St. Rizinger
Petak, 04. Oktobar 2019.

Čuveni francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur (Charles Aznavour) preminuo je, pre godinu dana u 95. Ostaće zapisano, u istoriji ove naše "zlatne doline" da je bio najveće muzičko ime koje je ikada održalo koncert u Kruševcu.

Stariji Kruševljani i danas pamte veče u hotelu "Rubin", koje su sa ovim velikanom proveli pre više od 40 godina, u jesen davne 1978. Pre toga održao je sjajan koncert u gotovo praznoj Hali sportova, tvrde prisutni da ih nije bilo više od 30-tak, ali se maestro potrudio kao da ih je bilo stotinu puta više. Svirao je na belom klaviru. Bio je to jedini njegov nastup (uz Niški) na prostoru tadašnje Jugoslavije u sklopu međudržavne kulturne razmene.

Rođen u Parizu od jermenskih roditelja kao Šahnur Varinag Aznavurjan, često je nazivan francuskom verzijom Frenka Sinatre. Njegova karijera trajala je duže od 80 godina, prodao je više od 180 miliona ploča u 80 zemalja, snimio više od 1.200 pesama na osam jezika.

Bio je obožavan u celom svetu, a njegova pesma "La Boheme" bila je jedan od prepoznatljivih otisaka šansone za sva vremena.

Njegove pesme izvodili su Lučano Pavaroti, Andrea Bočeli, Rej Čarls, Frenk Sinatra, a osim muzikom, bavio se i glumom, snimivši više od 60 filmova.

Si-En-En ga je 1998. proglasio „Zabavljačem veka“, a 2017. godine je dobio zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E