Autor fotografije: 
Stevan Milićević
Jedinstveni Spomenik 1. maju na Bagdali
Ivan St. Rizinger
Sreda, 28. April 2021.

Spomenik, rad vajara Milivoja Mićića, postavljen je 1970. godine, blizu mesta "Orasi", gde su se prvi put sastali radnici Kruševca da proslave svoj praznik, Prvi maj, davne 1896. Spomenik "Rađanje radničke klase u Kruševcu" visok je tri metra, a izliven u poliranoj bronzi.

Na kamenom cvetu - postolju učvršćena je metalna kugla kao simbol univerzalnosti ideje o ujedinjenju radničke klase celog sveta.

Vitki metalni stub drži disk koji simbolizuje horizont Bagdale, Drveće-orasi predstavljeni su takođe metalnim oblicima. Ispod "drveća" grupe radnika, zagrljene, izražavaju borbenost pokreta i međusobnu solidarnost.

Srednje "drvo" ukrašeno je diskom od kristala, koji projektuje svetlost sunca, ukazujući na svetlu perspektivu radničke borbe.

Istorija će, na razmeđu vekova, učiniti bagdalske prostore prepoznatljivim i po đurđevdanskim i prvomajskim okupljanjima, zavisno od društvenih prilika, ali i drugim vrstama izlazaka i izleta. Bagdala je oduvek bila omiljeno šetalište zaljubljenih parova, sastajalište mladih pesnika i revolucionarnih sanjalica.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E