Autor fotografije: 
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / RAS SRBIJA
Graditeljski podvig - stadion za 60 dana
Ivan St. Rizinger
Subota, 13. Maj 2023.

Stručnjaci i radnici Građevinskog preduzeća "Jastrebac" izveli su pre 42 godine građevinski podvig kada su za samo 60 dana srušili stari stadion i na njegovom mestu izgradili novi, u engleskom stilu.

Spektakularnom pobedom nad beogradskim Radom 8:2 Fudbalski klub Napredak je 30. maja 1976. godine obezbedio plasman u Prvu ligu. Stari stadion, okružen topolama i dudovima, sa samo jednom tribinom od 3.000 mesta, nije zadovoljavao uslove pa je opštinsko rukovodstvo u kojem su bili predsednik Radomir Mičić-Miče, Gvozden Anđelković, Buda Saulović i drugi odlučilo da se u najkraćem roku izgradi novi stadion.

Radomir Mićić - Miče svakako je ostavio neizbrisiv trag u posleratnoj istoriji Kruševca i kao graditelj Kruševca i kao predsednik opštine Kruševac i kao čovek - uvek svima dostupan i pun razumevanja za tudje jade, spreman da pomogne u granicama svojih moći. Miče je bio čoveku koji se nije preterano držao protokola i koji je bio spreman da se pojavi kad ga ne očekujete i pomogne kad je najpotrebnije.

- U petogodišnjem planu razvoja bila je predviđena izgradnja stadiona ispod Bagdale, gde je sada atletski stadion. Kada je Napredak izborio plasman u Prvu ligu to je palo u vodu jer na tom mestu nije bilo infrastrukture. Odlučeno je da se sruši stari stadion i na njegovom mestu izgradi novi. U to vreme sam radio u opštini tako da sam bio dobro upoznat sa tim planovima – priseća se književnik Momir Dragičević, autor knjige „Simfonija u belom“ o istoriji FK Napredak.

Rušenje starih tribina i ograde počelo je 13. juna 1976. godine, posle utakmice sa Lirijom iz Prizrena a već 26. avgusta Napredak je ugostio Zagreb na novom stadionu, rađenom po uzoru na engleske, bez atletske staze, koji je mogao da primi 25.000 gledalaca i bio najlepši i najmoderniji u tadašnjoj državi.

Već u 4. kolu, protiv tadašnjeg prvaka Partizana, okupilo se skoro 30.000 ljudi. Mnogi su utakmicu posmatrali sedeći pored terena jer na tribinama nije bilo mesta. To je bila rekordna poseta koja do danas nije nadmašena.

Za građevinski podvig najzaslužniji su bili stručnjaci i radnici Građevinskog preduzeća „Jastrebac“ koji su za nešto više od dva meseca izradili projekat, organizovali posao i radove priveli kraju na radost svih Kruševljana.

- Predsednik opštine je svakog jutra, pre odlaska u kancelariju, obilazio gradilište da vidi šta je urađeno a jednom sedmično na stadion je dolazilo kompletno opštinsko rukovodstvo. Kada je stavljen gornji krov na zapadnoj tribini poznati sportski radnik Desimir Zdravković – Ćesa se popeo i postavio zastavu kao znak pobede građevinara. Za zatravnjivanje terena bio je zadužen legendarni golman Crvene zvezde i reprezentacije Srđan Mrkušić, po struci šumarski inžinjer – iznosi neke zanimljive detalje Dragičević.

Kruševljani su izgradnju stadiona pratili kao da se radi o njihovoj kući. Mnogi su porodično odlazili da gledaju radove.

- Tog leta moja porodica je svakog dana imala istu rutinu. Otac bi nakon ručka poveo brata i mene na stadion da vidimo šta je urađeno tog dana. Svi razgovori su se vrteli oko toga da li će stadion biti završen na vreme, za utakmicu protiv Zagreba. Naravno, kada je završen, nisam propuštao nijednu utakmicu – seća se Slaviša Pavlović.

Po završetku izgradnje brojni stručnjaci građevinske struke su dolazili u Kruševac da vide to „graditeljsko čudo“. Nisu štedeli pohvale na račun GP „Jastrebac“.

- Koncepcija i kvalitet izvedenih radova na objektu koje sam video oduševili su me. To je evropski nivo. Zadivljuje rok izgradnje stadiona i postignuti kvalitet svih betonskih elemenata a posebno natur betona – izjavio je profesor dr Aleksandar Flašer sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Stadion u Kruševcu kasnije je služio kao model za izgradnju drugih stadiona u Jugoslaviji, u Tetovu, Leskovcu, Šapcu…

Stadion „Mladost“ u Kruševcu je delimično rekonstruisan 2012. godine. Tada su postavljeni reflektori i novi semafor. Sadašnji kapacitet je oko 10.500 sedišta.

S. Milenković/ Blic

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E