Autor fotografije: 
Legendarna ekipa Napretka s kraja '70-tih
Ešef Jašarević (legenda Napretka): Bagdala mi ostala u srcu
Ivan St. Rizinger
Petak, 26. Jul 2019.

Jedna od fudbalskih legendi kruševačkog Napretka - Ešaf Jašarević rođen je u Gradačcu, još uvek je vitalan i aktivan u fudbalu. Kako reče - fudbal je njegova prva ljubav i ostaće do kraja života. Tvrdi da je Kruševac njegov drugi rodni grad, jer i njegovi namilji žive ovde.

- Sa fudbalom sam počeo da se bavim davne 1 966. godine u FK Zvjezdi, kako smo i svi mi mladi počinjali svoju fudbalsku karijeru. Šest godina kasnije put me vodi u Tuzlu na popularni “Tušanj”, u Slobodu, tada člana Prve lige bivše Jugoslavije. Samo dve godine kasnije, tačnije 1978. fudbalski put me vodi u Tursku, gde postajem član Galatasaraja. Zbog poznate afere „Jufuf Hatinić“ vraćam se u zemlju i postajem član Napretka iz Kruševca. Bila je to "zlatna generacija" Napretka, kad je pod Bagdalom bilo najviše gledalaca od svih stadiona u bivšoj Jugoslaviji. A kako i ne bi kada su u njemu igrali golman Zoran Simović, Škoro, Dušan Pešić, pokojni Jakovljević, Miladin Pešetarac, Nebojša Karamarković, Milenko Rajković, Novica i Dragoljub Kostić, Panić, pokojni Erić... I danas kad odem u Kruševac, u kome mi žive sin i unuk obiđem stadion "Mladosti" i izletište Bagdala, koji su mi zauvek ostali u srcu. Jednostavno u Kruševcu se osećam kao kod kuće svoje.

Na pitanje gde sada živi i šta radi, sa osmehom na licu je nastavio rečima: 

- Sada sam ovde u Gradačcu doskora sam radio u školi fudbala u republici Srpskoj, u Pelagićevu sa dečacima uzrasta od 5 do 12 godina. Trenutno sam u nekoj radnoj gruši pri FK Zvjezde iz Gradačca. Radimo na tome da ponovo animiramo fudbal, jer je pao na niske grane. Da ponovo vratimo gledaoce na tribine, da napravimo jednu konsolidaciju ekipe, da se vrati kod gledalaca ona stara fudbalska groznica, kao što je bilo u period 2008. godine  kada se ulazilo u Premijer ligu BIH-a... Bilo je to zlatno doba fudbala u Gradačcu. Dolazi i obeležavanje veka fudbala u Gradačcu i treba napraviti ekipu za taj jubilej koja će vratiti ugled fudbala, da se domognemo Premijer lige.

Na temu kakva je fudbalska atmosfera  u BIH-a, da li se nazire povratak fudbala na one stare staze, u vreme kada su stadioni u Tušnju, Grbavici, Koševu, pod Bijelim brijegom, bili dupke puni gledalaca Jašarević pomalo setno kaže: 

- Što se tiče fudbala kod nas pa i u čitavoj Ex Jugoslaviji sve se svodi na jedan ili dva kvalitetna kluba. Bez jedne Balkanske lige, poput  one u košaraci, ne verujem da će brzo doći dobra vremena. Ali po svoj prilici tu bi moralo da se pita na višoj političkoj instanci. Ko zna da li bi mogao da se igra nesmetan fudbal.

Interesovalo nas je i gde su sada saigrači iz one zlatne generacije fudbalera iz BIH-a: 

- Dževad Šećerbegović i Fuad Mulahasanović su u Tuzli. Prvi je upravnik stadiona "Tušanj". Imali smo priliku da se sretnemo nedavno, na 100 godina fudbala u Tuzli, povodom izdavanja knjige o Slobodi. Sead Sušić je u Belgiji, Safet je u trenerskim vodama. Rizah Mešković je trener golmana  u strućnom štabu Ivice Osima. Franjo Vladić je koordinator u Zrinjskom. Veselin Đurasović je u Veležu, kao što znate Enver Marić je u Nemačkoj, Enver Hadžiabdić u Kataru radi kao trener. Vahid Halihodzić je dugo u Francuskoj. 

Na kraju razgovora Jašarević je uputio veliki pozdrav svojim dragim ljubiteljima fudbala iz Kruševca rečima:

- Veliki od srca pozdrav za moje „ čarapane“. Nisam bio malo duže, ali sve vas volim i nosim u srcu. Kruševac je moj drugi rodni grad, jer i moji namilji žive tamo. Koristim priliku da i njih pozdravim i da im poručim da ih puno, puno volim. Napretku želim dobre rezultate u Super ligi Srbije.

Autor. V. Stevanović/ Jugsport 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E