(Kruševačko pozorište 1996, snimak predstave)
Đuza i Ciga u "Šumi" Ostrovskog (1996)
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 09. Maj 2024.

Značajan datum u istoriji Kruševačkog pozorišta predstavlja premijera "Šume" A.N. Ostrovskog 19. februara 1995. godine. Reditelj Ljubomir Draškić je najpre „nemilosrdno" skratio tekst i napravio čvrstu dramaturšku celinu pogodnu za dvočasovno izvođenje. 

Draškićev susret sa klasikom zasnovan je na načelu novog čitanja, koji afirmiše večni dijalog sa velikim pitanjima. U slučaju Šume jezgro rediteljske zamisli tiče se „takmičenja" poetočnosti i grube stvarnosti, u kome prividno pobeđuju nosioci niskih pobuda i zla, a stvarni, moralni pobednici su siromašni umetnici, divni u svojoj ljudskosti i privrženosti idealima umetnosti. Draškić je osnovnu misao predstave veoma pregnantno formulisao: „Šuma je oda pozorištu i ljudima koji su mu posvećeni." Poetičnu liniju komada imaju Nesrećković i Srećković, dva simbola umetničkog sveta, koje su nadahnuto i ubedljivo, iz scene u scenu, afirmisali Branislav Ciga Jerinić i Vlastimir Đuza Stojiljković. Na kruševačkoj sceni plodno su se srela, prvi put zajedno, dva velika srpska glumca. „Nema ništa lepše nego kada glumac igra glumca", rekao je Ciga Jerinić posle kruševačke premijere kao što je rekao pre 25 godina igrajući sa Mijom Aleksićem na beogradskoj sceni.

 

 

Poetično u predstavi sjajno je podvukla muziku Vojislava Kostića i scenografija Petra Pašića, koja ima dva strukturna dela: u prednjem planu trivijalnu odaju propale plemićke Gurmišske i u zadnjem planu sentimentalnu šumu sa kišom koja je i poetski znak i znak nedaća koje prate život putujućih glumaca.

Nevena Novović je uhvatila lik Gurmišske u procepu između dve strasti: novac kao odbrana od propadanja „plemićkog gnezda" i obuzetost poznom ljubavnom avanturom. I ostale uloge donete su veoma korektno: Aksinja Dragane Zrnzević, Bulanov Nebojše Vranića, Vosmibratov Milije Vukovića, Petar Saše Petronijevića, Karp Duke Jovanovića i Uliga Ane Đorđević.produkcionog modela blagodareći kojem već nekoliko godina ovaj teatar postiže uspehe."

TV snimak je iz 1996. godine.

Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E