Društvo namćora, baksuza i ugursuza „Dobra narav“
Ivan St. Rizinger
Utorak, 12. Mart 2019.

U godini jubileja, punih devet decenija postojanja, kruševačko Društvo namćora, baksuza, ugursuza, ostalih fela i ženske sekcije „Dobra narav“ proslavlja svoju slavu Deveti tornik po Božiću.

Ovo humanitarno društvo, osnovano je davne 1929. godine, na Svetog Tomu, a osnivači su bili ugledne kafedžije, trgovci i zanatlije iz tadašnjeg Kruševca. Društvo „Dobra narav“ trenutno ima oko dve hiljade članova.

U srpskom narodu dugo se već veruje da je petak 13. najbaksuzniji dan u godini kada treba da se pazimo malera i raznih nesreća. Ipak, postoji još jedan gori dan od “crnog petka”, a to je Deveti tornik koji pada na deveti utorak od pravoslavnog Božića.

Na ovoj jedinstvenoj slavi svira se himna, igra “Baksuzno kolo”, a baksuzi, ugursuzi i namćori pridržavaju se kodeksa “ćutanje je zlato”, jer onaj koji ga prekrši, plaća kaznu.

Retko ko bi se na prvu loptu učlanio u Udruženje baksuza, ugursuza i namćora, dok ne sazna da ovi mrgudi, između ostalog, prikupljaju pomoć za siromašne. 

Udruženje „Dobra narav” jedno je od najstarijih u Srbiji. Broj 13 su izabrali za srećan broj svakog člana, a u društvo nisu mogli ući popovi, žandari i oficiri, a sada zabrana postoji samo za političare.

Na okupljanjima i proslavama postoji nekoliko pravila. Svi sede okrenuti jedni drugima leđima, niko ni sa kim ne sme da razgovara, a ko progovori, baca dinar u društvenu kasu. To pravilo se ubrzo prekrši, pa se kasa udruženja stalno puni. Sav prikupljeni prilog poklanja se siromašnim učenicima da se obuku, a domaćin slave je onaj član koji je najviše ulagao u kasu tokom godine. 

Od obnavljanja rada 1987. godine društvo je pomoglo oko 2000 đaka. Pokloni se uručuju tradicionalno na Vrbicu.

Deca koju su baksuzi dobre naravi obukli 1937.godine

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E