Dragan Toković: Singl "Bagdala i dečak" iz 1962.
Ivan St. Rizinger
Utorak, 01. Januar 2019.

Ova pesma (1962.) jedna je od prvih iz autobiografskog opusa najznačajnijeg kruševačkog kompozitora popularne muzike i prvi usnimljeni tonski zapis na kome se pominje Bagdala.

Dragan Toković (kršteno ime Dragoljub), jedan je od naših najboljih pevača zabavne muzike, čuveni džez pevač evropskih klubova, ljubitelje dobre pesme zadužio je, možda ponajviše, "Lelom Vranjankom". Potiče iz porodice sveštenika i intelektualaca.

Pesmu "Bagdala i dečak" objavio je zagrebački "Jugoton" na singl ploči 1962. godine. Maestro je ovu pop elegiju posvetio svom ocu, koga su, među mnogim Kruševljanima, sredinom II svetskog rata streljali okupatori.

Video možete pogledati na sledećem linku:

 

 

Dragan je bio jedan od naših najboljih pevača zabavne muzike, pobednik brojnih festivala, poznat u Evropi kao klupski pevač džez i evergrin standarda. Našoj kulturnoj baštini ostavio je pesme "Zorice, Zorule", "Rastao sam pored Dunava", "U Novom Sadu hej"... Većinu ovih pesama otpevao je Zoran Gajić, Kragujevčanin, a tema "Lela Vranjanka" odnela je u legendu Vranjanca Stanišu Stošića.

Dragan je dugo pevao u Egiptu, u noćnim klubovima. Kad se vratio stalno je spominjao muzičku temu koja ga je proganjala. U jednoj kafani u Vranju, zanesen lepotom nepoznate devojke, zapitao ju je kako se zove: "Ja sam Lela Vranjanka" — odgovorila je. U tom trenutku je počeo da pevuši frazu koja se pretvorila u jednu od naših najlepših pesama. 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E