Dragan Babić - genije iz Čolak Antine
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 25. Septembar 2023.

Dragan Babić je rođen 3. septembra 1937. u Kruševcu. Umro je 23. jula 2013. u Vranju. Bio je jedan od najvećih novinara u Srbiji i Jugoslaviji. Osnovnu školu završio je u Kruševcu. Na mestu gde je nekada bila njegova rodna kuća, u Čolak Antinoj ulici u centru grada, danas se nalazi velika stambena zgrada. Od bliskih rođaka u Kruševcu danas živi samo njegova sestra od tetke.

Gimnaziju je završio u Beogradu, a potom apsolvirao engleski jezik i književnost. Najpre se pojavio u književnoj javnosti, pričama u NIN-u, a potom je pisao u književnom časopisu „Delo“. U njegov literarni opus spadaju i knjige „Putovanje na kraj jezika“, „Ti možda misliš drugačije“ i dokumentarni roman „Kao mehur od sapunice“. Autor je nekih od najboljih televizijskih emisija i serija, među koje spada i neponovljivi "Dvogled" s početka njegove televizijske karijere, koji je bio namenjen deci i emitovan je u više ciklusa. Njegova uspešna televizijska ostvarenja su i Kino-oko, To sam ja, Umijeće življenja, Kraj epohe, U senci, Nacionalna geografija… Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj – razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Erlandom Jozefsonom, Liv Ulman…
Intervju sa Liv Ulman: 

Romansa sa čuvenom norveškom glumicom Liv Ulman jedan je od Babićevih najvećih zavodničkih uspeha. Kao pravi džentlmen nije želeo da otkriva pojedinosti te veze. Na isti način se odnosio i prema vezama s ovdašnjim lepoticama.

Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na Bi-Bi-Siju, ali je umesto ponuđenih pet godina ostao samo pola godine i vratio se, jer se susreo sa administracijom kojoj nije bio vičan, pošto ga je zanimao autorski, a ne činovnički posao. Ceo radni vek je proveo u Televiziji Beograd, gde je najpre otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja dobio je otkaz i otišao u penziju.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E