Diplomatski skandal
Ivan St. Rizinger
Subota, 24. Jul 2021.

Kuća Simića u Kruševcu nastala početkom 19. veka, nalazi u strogom centru grada, u ulici Majke Jugovića (nekadašnjoj Zakićevoj). Ubraja se u kulturna dobra od velikog značaja.

U ovoj kući su prvo živeli Selim-beg i Osman-beg, pod nadimcima Zeka i Smaka. Kasnije u ovu kuću dolazi porodica Simić, kum kneza Miloša Obrenovića. Kuća Simića spada u najstarije građevine u Kruševcu. Iako nema pouzdanih podataka o tačnom vremenu njenog nastanka, po stilskim odlikama može se pretpostaviti da je građena na samom kraju 18. ili početkom 19. veka, ali u svakom slučaju pre 1833. godine, kada je Kruševac oslobođen od Turaka. 

Smatra se da je Kuća Simića podignuta još krajem 18. ili početkom 19. veka. To je kuća nekadašnjih begova Frenčevića, rođaka leskovačkog paše. 

Uticajni, moćni, osioni i po predanju sladostrasnici, bili su i vinovnici nezapamćenog diplomatskog skandala koji je, konačno, poslužio kao povod za ubrzano pripajanje šest otrgnutih nahija Kneževini Srbiji.Frenčevići su, naime, oteli dve srpske devojke, nasilno ih preveli u islamsku veru i dali im turska imena. 

Taj događaj je odjeknuo mnogo jače nego što su braća mogla da naslute, o njemu je pisala i evropska štampa, a o otetim lepoticama spevano je i nekoliko epskih pesama. 

Kad su oslobođene, jedna se udala za slugu kneza Miloša, a druga je, nažalost, ubrzo umrla. 

Frenčevići su morali da prodaju kuću knezu Milošu koji je ustupio svom kumu Stojanu Simiću, kako bi ličnim primerom pokazao da se kupovinom turskih imanja ubrzava iseljavanje Osmanlija iz srpskih gradova. 

Tako je ovaj objekat u pamćenju Kruševljana ostao poznat kao Kuća Simića.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E