Foto legenda: Stara anzist karta (dopisnica) prikazuje deo panorame starog Kruševca slikan sa obronka Bagdale. Jasno se primećuje jedno od najlepših zdanja u Srbiji – stara Gimnazija (Narodni muzej). Rukopis pripada izvesnom Đorđu Božiloviću, koji jednoj dami čestita Novu 1901. godinu i ulazak u novi vek.
"Božanski pogled" ili "Bog u vrtu"?
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 29. Jul 2021.

Naziv Bagdala, po jednoj verziji, nastao je od persijske reči "Bagda-Alah" - "Božanski pogled", po drugoj je u pitanju turska reč istog značenja, dok po trećoj znači "Božanski vrt"...

Po predanju Bagdalu je krstio Mustafa hadži-Kalfa poznat i kao Ćatib Čelebija, turski geograf, istoričar i bibliograf iz XVII veka, koji se obilazeći Kruševac popeo na obližnje brdo i ostao zatečen pogledom koji se sa njega pružao.

Evo i tumačenja čuvenog kruševačkog arhitekte Predraga Vertovšeka koje je izneo portalu "Slike Kruševca": "Negde sam pročitao da je ovaj deo grada dobio turski naziv Bagda-Alah što znači božanski vrt ili Bog u vrtu. Bagda na persijskom znači vrt ili vinograd i tu reč su Turci preuzeli od Persijanaca kada su ih porazili. Persija je bila prva civilizovana država koju su Turci osvojili, pa eto odakle toliko njihovih reči i u samom turskom jeziku."

Foto legenda: Stara anzist karta (dopisnica) prikazuje deo panorame starog Kruševca slikan sa obronka Bagdale. Jasno se primećuje jedno od najlepših zdanja u Srbiji – stara Gimnazija (Narodni muzej).
Rukopis pripada izvesnom Đorđu Božiloviću, koji jednoj dami čestita Novu 1901. godinu i ulazak u novi vek.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E