Sportsko-rekreativni centar na Rasini
Petak, 06. Septembar 2019.

Plan detaljne regulacije (PDR) Sportsko-rekreativnog centra Rasina u Kruševcu, koji je izradilo Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje Kruševac, predstavljen je na 27. Međunarodnom salonu urbanizma održanom od 8. do 13. novembra prošle godine u Rumi u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, gde je nagrađen i priznanjem.

Lokalna samouprava usvojila je ovaj Plan u martu 2018. godine. Ovim Planom predviđeno je  funkcionalno povezivanje urbanih zona Kruševca sa obalama reke Rasine, uvođenje sadržaja komercijalnih delatnosti i aktiviranje potencijala na prostoru priobalja reke.

Prostor sportsko-rekreativnog centra zauzima širi pojas priobalja reke Rasine, i to od Parunovačkog mosta na severu do Mudrakovačkog mosta na jugu, kao i prostor koji se nalazi između naselja Prnjavor na zapadu pa sve do planirane trase istočne obilaznice na istoku. Površina budućeg sportsko-rekreativnog centra Rasina je oko 77 hektara.

Radovi na izgradnji Centra odvijaće se u nekoliko faza, a planirani sadržaji  biće povezani pešačkim mostovima.

Tok reke Rasine kroz područje plana regulisan je od Parunovačkog mosta uzvodno u dužini od oko 2.000 metara. Leva obala reke uređena je kao park, sa sistemom šetnih staza i odgovarajućim mobilijarom u dužini od oko 420 metara, a u sistemu zaštita od plavljenja segmentno su izgrađeni zemljani obalni nasipi sa leve i desne obale. Praktično je regulacija Rasine i izgradnja nasipa završena u obimu od oko 75%.

U južnom delu područja plana trebalo bi da bude uređen kamp uz primenu koncepta - "što manja ulaganja i što manji uticaj na prirodu zarad što većeg uživanja u prirodi", a predviđena je i izgradnja akvaparka i zoo-vrta.

Prostor uz reku Rasinu u Kruševcu svojim karakteristikama predstavlja atraktivnu zonu za razvoj i unapređenje svih vidova sportsko-rekreativnih i turističkih sadržaja. Zato je grad odlučio da uređenjem Sportsko-rekreativnog centra Rasina na obali ove reke očuva i unapredi korišćenje vodnog potencijala i priobalja, ali i izgradi nove, savremene sadržaje koji nedostaju ovom prostoru da bi postao atraktivniji, kako za građane tako i za investitore.

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E