Autor fotografije: 
rtk
Park minijatura na Bagdali (foto galerija)
Subota, 29. Jun 2019.

Park u obliku teritorije Srbije, smešten između Bagdale i replike Njegoševe kapele na oko tri hiljade kvadrata, sa minijaturama deset srpskih crkava i manastira,15 gradova i 5 reka otvoren je na Vidovdan, činom osveštanja i prigodnim programom. Priča o svakoj od ovih nebeskih crkava je takva da sačinjava jedan segment istorije – poručio je na otvaranju episkop kruševački David.

Idejni tvorac i autor projekta, dr Boris Stajkovac iz Beograda, zahvalio na prilici da započne realizaciju ideje kojom je njegov tim želeo da, kako je rekao,  sačuva sećanje na naše manastire “posebno u sadašnjem vremenu kada falsifikuju našu istoriju, kada nam kradu temelje, kada nam kradu crkve”.

– Sve te naše svetinje tu stoje i pokazuju da smo sve to već jednom preživeli, pa ćemo preživeti i sada, ali moramo svojoj deci ostaviti blizu oka ono što nam je najvrednije, a to je vera, koju nisu uspeli da nam  ukradu. Zato smo počeli. Napravili smo prvih deset, gradu Kruševcu ćemo doneti i svaku sledeću koju budemo napravili, a nećemo stati dok ih sve ne napravimo i učinimo da deca na ekskurzije ne idu u šoping centar, nego da obiđu i naše svetinje – rekao je dr Stajkovac.

Projekat je izradilo Javno preduzeće za urbanizam i izgradnju Kruševac, izvođač je Javno komunalno preduzeće sa podizvođačima, vrednost je oko 8 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz gradskog budžeta.

 

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E