Autor fotografije: 
restoran bagdala
Leo Martin - legenda je ušetala u "Bagdalu"
Četvrtak, 06. Septembar 2018.

Veličanstveni bard srpske, jugoslovenske i svetske zabavne muzike, vokal jedinstvene i lako prepoznatljive boje glasa i najprefinjenije intonacije, kome se svojevremeno i veliki Tom Džons ("Dilajla", "Grin, grin gras of houm"...) duboko naklonio - Miloš Jović, u narodu znan i kao Leo Martin, svoje dane "velikog odmora" provodi, uz svoju divnu gospu Vasju (reditelj na bugarskoj nacionalnoj televiziji) na, u ovo doba godine, svakako najpitoresknijoj planini Balkana - Jastrepcu.

Sredinom sedmice su, obilazeći Kruševac i okolinu, iz svoje baze Jastrebac Lake Resort, stigli i do naše kuće, koja je imala tu čast da ih ugosti, nadamo se, na zadovoljavajući način. 

Naš Odisej se zapravo, samo vratio sa prilično dugog životnog puta u svoj širi duhovni zavičaj, jer rođen je 1942. godine blizu Blaca, u selu Kaševar, direktno naslonjenom na padine Jastrepca, sa "one druge strane".

Blag i neposredan, bezuslovno i zauvek odan umetnosti i Vasji, jedan od pionira uvođenja progresivnih soul i ritam i bluz elemenata u popularnu muziku s kraja '60-tih, legendarni Leo otkriva u "Bagdali" i retko spominjanu činjenicu da je na svim svojim pesmama duvačke solo deonice sam odsvirao - na nekoliko različitih instrumenata (klarinet, flauta, saksofon...). On je od onih najređih plemenitih kraljeva čije delo kroz vreme postaje sve grandioznije.

I dalje, nakon decenija braka, ljubav cveta - Leo u zanosu svojoj Vasji peva "Kradem ti se u večeri", dok njen pogled govori sve

Kako sam upoznao Vasju

- Na festivalu Zlatni Orfej u Bugarskoj sam 1976. godine upoznao svoju sadašnju suprugu Vasju koja je tada režirala šou-program sa mnom. Terala me je da poziram, što mi se nimalo nije dopalo, pa sam joj drsko objasnio da sam šansonjer i da je moje prirodno stanje da za šankom uz konjak pevam svoje balade. Deset godina smo se poznavali pre nego što smo se venčali. Naučila me je da pričam bugarski i mnogim divnim sitnicama u životu zbog kojih smo mnogo srećni. Putujemo bez prestanka.

Obećali su Vasja i Leo da ćemo se uskoro videti ponovo, a naša Bagdala ostavila je na njih, kažu, nezaboravan utisak.

Kako su Tigar iz Velsa i Lav iz Beograda lumpovali

- Na veliku turneju po Evropi krenuo sam sa tadašnjim apsolutnim svetskim zvezdama kao što su Mirej Matje, Tom Džons i Dasti Springfild. Bio sam potpuno van sebe od sreće, ali nijednog trenutka nisam sumnjao u svoj glas. Dasti je bila najpoznatija soul pevačica u tom trenutku, ali je van scene bila jednostavna žena koja je stalno govorila o uređivanju cveća. Imala je moćan i topao glas.

Toma Džonsa su predstavljali kao Tigra iz Velsa, a mene kao Lava iz Beograda. Jedne noći smo posle njegovog koncerta u Beču u lokalu „Eden“ toliko preterali s pivom, da sam ja pevao njegove hitove, a on za svaku pesmu naručivao bocu najskupljeg šampanjca. Na kraju se nije znalo ni šta pijemo ni ko koga imitira. Sto nam je bio pun piva i šampanjca. Sve vreme menadžer je Tomu branio da pije, a on je samo rekao: „Ne kvari mi veselje sa Leom čoveče“, priča u ispovesti za „Blic nedelje“ šansonjer Leo Martin.

 

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E