Kruševac na prigodnoj poštanskoj marki
Četvrtak, 19. Mart 2020.

Pošta Srbije u 180. godini postojanja nastavlja promociju srpskih gradova.

Kruševac i Čačak, gradovi bogatog kulturno-istorijskog i spomeničkog nasleđa i raznovrsne turističke ponude, našli su se na poštanskim markama u prigodnom filatelističkom izdanju Gradovi Srbije, koje je Pošta Srbije pustila u opticaj danas (10. mart). Time, Pošta Srbije u okviru obeležavanja 180 godina postojanja, nastavlja da promoviše znamenitosti srpskih gradova.

Srednjevekovna srpska prestonica, Kruševac, predstavljen je prepoznatljivim motivima grada, svedočanstvima bogate srednjevekovne istorije i nasleđa još od 1371. godine, kada ga je knez Lazar sagradio, odabravši ga za svoju prestonicu.

Na marki je simbol grada – Spomenik kosovskim junacima, na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine zlatnom medaljom I reda nagrađeno delo vajara Đorđa Jovanovića; na vinjeti i kovertu motiv je crkva Lazarica, mesto pričešća srpske vojske pred odlazak u Kosovski boj, a na maksimum karti predstavljen je spomenik knezu Lazaru.

Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju Turističke organizacije Grada Kruševca, dok je grafička obrada izdanja delo akademske slikarke Anamari Banjac, kreatora maraka u Pošti Srbije.

 

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E