Kako se slavio 1. maj na Bagdali
Sreda, 28. April 2021.

Tradicionalni uranak na Bagdali i okupljanje kraj Spomenika, povodom proslave međunarodnog praznika rada - 1. maja, neće, kao ni prethodne godine, biti obeležen, kao što smo navikli - veselo i masovno, iz poznatih preventivnih razloga. Zato - da se, u nekoliko fotografija, podsetimo bagdalske slavne prošlosti.

Spomenik, rad vajara Milivoja Mićića, postavljen je 1970. godine, blizu mesta "Orasi", gde su se prvi put sastali radnici Kruševca da proslave svoj praznik, Prvi maj, davne 1896. Spomenik "Rađanje radničke klase u Kruševcu" visok je tri metra, a izliven u poliranoj bronzi.

Prvomajski uranak prvi put je na Bagdali organizovan 1896. godine, a Kruševac je bio među četiri mesta u Srbiji, pored Beograda, Šapca i Aranđelovca gde je pedesetak radnika i zanatlija proslavilo Praznik rada.

Neke od najzanimljivijih fotografija sa davnih obeležavanja 1. maja imate priliku da pogledate ispod:

 

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E